Semir Jahić – Biografija 2019

SEMIR JAHIĆ

Semir Jahić je mladi pevač pop i folk usmerenja, rođen 15. aprila 1987. u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Iako rođen u BiH, jedan deo života je proveo u Nemačkoj gde je radio različite poslove, da bi se tek 2014. godine po povratku iz Nemačke, široj domaćoj publici predstavio u popularnom televizijskom takmičenju “Zvezde granda” gde je zabeležio veliki uspeh i bio zapažen što mu je omogućilo da karijeru usmeri na put kakav je oduvek želeo.

PRIVATNOST

Semir je rođen 1987. godine u Tuzli, gde se nije zadržao previše jer je morao da se preseli u Srebrenicu sa porodicom. U tom gradu se i susreo sa muzikom u profesionalnijem smislu gde je svoj dar oblikovao kroz osnovno i srednje muzičko obrazovanje. 

Sudbina je htela da se ni u Srebrenici ne zadrži zadugo, pa je 2008. godine život započeo preko granice – u Nemačkoj. S obzirom da je život u zapadnoj Evropi surov i kako se tamo od muzike ne može živeti odmah, Semir je morao da obezbedi sebi egzistenciju baveći se različitim vrstama poslova,a jedan od njih je bio i posao u jednoj fabrici bicikala. U Nemačkoj je proveo punih sedam godina, nakon čega je rešio da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Odmah po donošenju odluke da se vrati u rodni kraj, paralelno je doneo i odluku da se prijavi za popularno televizijsko pevačko takmičenje u organizaciji Grand produkcije. Naravno reč je o  “Zvezdama Granda” gde je dobio priliku da sopstveni talenat predstavi milionskom auditorijumu. 

Ono što je bilo zanimljivo mnogobrojnim gledaocima, ali i žutoj štampi, jeste povezanost Semirovog prezimena Jahić sa prezimenom najveće zvezde narodne muzike kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u državama koje su nastale posle raspada bivše “Juge”, ali i šire. Naravno, reč je o Fahreti Jahić – Lepoj Breni. Semir nijednog trenutka nije negirao rodbinsku povezanost sa popularnom pevačicom, čak je i istakao da mu je deda Mehmedalija pričao o familijarnim vezama koje ima sa njom. Međutim, kako je mladi pevač istakao, popularnu pevačicu pre samog takmičenja nije imao prilike da upozna. 

Kao i većina njegovih kolega, Semir je vrlo prisutan na društvenim mrežama gde svakodnevno otkriva stvari iz privatnog života, a jedna od takvih jeste i ljubav prema životinjama pa je srca svojih obožavatelja, pored pesme, kupio i fotografijom sa kućnim ljubimcem po imenu Tisa.

A kada je već reč o privatnosti, nemoguće je da se izbegnu pitanja o ljubavnom statusu, pa iako ne voli mnogo da priča o životu van scene, do medija je stigla informacija da se do 2016. godine zabavljao sa devojkom po imenu Šejla, ali je poznato i da ta veza nije imala mnogo prostora da se razvije. Nedugo potom, Semir je na društvenim mrežama objavio fotorgrafiju sa novom devojkom koja nije poznata široj javnosti, a da je reč o njegovoj izabranici govori i opis fotografije: “ja i moja kraljica.”

Semir danas živi u Srebreniku sa porodicom, gde je ostao od kako se iz Nemačke vratio u Bosnu, a odatle se priprema za mnogobrojne nastupe po zemlji i regionu kojih je sve više od kako mu slava raste, ali uprkos svemu, kako sam ističe, želi da ostane skroman, van oblaka na koje ga je slava popela i da bude prizeman kakav zapravo i jeste kada siđe sa bine.

MUZIČKO OBRAZOVANJE

Iako je rođen u Tuzli, sudbina je htela da se iz nje preseli u Srebrenicu, što je automatski podrazumevalo da će u tom gradu započeti sa radom na sopstvenom obrazovanju, kako muzičkom, tako i onom opštem. S obzirom da se radi o velikom talentu, nije mu trebalo da se pokaže i dokaže, te je ubrzo zapao za oko profesorima iz osnovne škole koji su vrlo brzo otkrili o kakvom daru je reč, pa su mu omogućili da se još kao mali istakne u ulozi vokalnog soliste što je dosta uticalo na njegovu kasniju odluku da ka muzici, odnosno pevanju, usmeri svoj život i profesionalnu karijeru.Srebrenica za Semira nije značajna samo po tome što je u njoj stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje, već i po tome što se oprobao i u drugim scenskim umetnostima – folkloru. Dugo godina je bio član Kulturno umetničkog društva (KUD) “Mehmed Ibrahimović” i tu stekao značajno scensko iskustvo koje mu je kasnije poslužilo tokom pevačke karijere.

MUZIČKA KARIJERA

Iako je šira javnost za Semira Jahića saznala tek 2014. godine, on je i do tada bio vrlo prisutan u muzici. Još od malih nogu je pokazao sposobnost da na mnogim muzičkim takmičenjima osvoji visoke pozicije. Tako je 2000. godine na festivalu “Djeca pjevaju hitove” osvojio prvo mesto, i to jednoglasno – odlukom žirija, ali i publike. Ponesen tim uspehom, osmelio se da i naredne dve godine (2001. i 2002.) bude učesnik istog festivala gde ga šampionska pozicija nije zaobišla, pa je opet, bez konkurencije, zauzeo tron ovog dečijeg festivala. 

Par godina kasnije, u Semirov život dolaze novi uspesi. Sa značajnim takmičarskim iskustvom na muzičkim festivalima, prijavljuje na popularno bosansko pevačko takmičenje “Folk show” i gotovo rutinski zauzima visoku poziciju – drugu. Iako nije bio pobednik, njegov nastup je ostao vrlo upečatljiv što je dovelo do toga da ga u mnogim pevačkim krugovima “bije” glas da je izuzetan mladi talenat pred kojim je velika karijera, što je uspeo da potvrdi nesumnjivim vokalnim bravurama i izvanrednim interpretacijama.

Uprkos tome što su pomenuti muzički show programi Semiru doneli određenu prepoznatljivost u narodu koja mu je omogućavala da obezbedi sebi veliki broj nastupa (po mnogobrojnim klubovima i svadbama, kako u zemlji, tako i u regionu) 2008. godine Semir donosi odluku da svoj život nastavi preko granice iz koje se vratio 2014. kada se i prijavio za Zvezde granda gde je ostavio izuzetan pečat ostvarivši drugo mesto, odmah iza prvoplsairanog Harisa Berkovića. S obzirom da je u ovom takmičenju najčešće pevao pesme pokojnog kralja narodne muzike, Šabana Šaulića, Semir je dobio nadimak “novi Šaban”.

Zavidan rezultat u Zvezdama Granda je bio jasan pokazatelj za produkciju koja mu je ponudila ugovor po kome je rešio je da ostane pri “Grandu” za koji je i objavio nekoliko pesama – “Sa tobom sam htio” (2015.), “kako mi je, tako mi je” (2016.), kao i “Ono čudo jedno” (2017. godine. Takođe, broji i singlove pod naslovima “Ne daj da mi srce plače”, “Ostavila mi”, “Žig na tjelu”, “Daj mi barem broj”, “Ne krijem”…

Iako ima mnogo snova i planova, najveći san mu se ostvario kada je sarađivao sa Šabanom Šaulićem koga je smatrao za uzora.

Leave a Reply