Rizo Hamidović – Biografija

RIZO HAMIDOVIĆ

Rizo Hamidović je jedan od najpoznatijih pevača sevdalinki na prostorima bivše Jugoslavije. Rođen je u Kruševu kod Novog Pazara, a od 1970. godine živi i radi u Sarajevu. Na sceni je prisutan od osamdesetih godina dvadesetog veka i široj publici je prepoznatljiv po pesmama “Oči moje”, “Otvori karte ciganko”, “Čudna žena”…

Rizo Hamidović - Biografija

RANI ŽIVOT I OBRAZOVANJE

Rizo je rođen u mestu Kruševo koje se nalazi u blizini Novog Pazara. S obzirom da nije imao previše afiniteta prema školi i da je, kako sam navodi, izbačen iz svake koju je upisao, nekako je uspeo da se upiše na zanat nakon čega je uspeo da se upiše u Višu upravnu školu, ali je uporedo sa njom počeo da razvija muzičku karijeru tako da je i nju ostavio nezavršenom. 

SKADARLIJA KAO ODSKOČNA DASKA

U jednom periodu života, Hamidović je živeo u glavnom gradu Srbije, Beogradu gde je radio na području opštine Zvezdara. Pošto je odmalena gajio dar i sklonost ka muzici, često je pevao po kafanama, sve dok ga jedne večeri u jednoj od beogradskih kafana nije čuo jedan profesor koji mu je rekao da treba da napusti školu i da se posveti pevanju, što je on primio kao veliki vetar u leđa. 

Ubrzo potom, jednom prilikom dok se pripremao za nastup, čuo je da se u kultnoj beograskoj boemskoj četvrti “Skadarliji” organizuje veče sarajevske pesme i kuhinje, a da stvar dobije na značaju, pročulo se i da nastupa njegov tadašnji uzor Safet Isović, legenda sevdah muzike. Rizo je zamolio svog šefa da to veče ne nastupa, već da ode do manifestacije koju je organizovao tada poznati harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo koga je zamolio da ga pusti da nastupi pred svojim uzorom s pesmom “Vino pije Selman aga”. Nakon izvrsne izvedbe, cela kafana je bila zaprepašćena darom ovog momka, pa tako i sam Safet Isović koji ga je pozvao za njegov sto i obećao da će ga odvesti u Sarajevo gde je zapravo i počela njegova karijera.

KARIJERA U SARAJEVU

Nakon što je 1980. godine došao u Sarajevo, Rizo je snimio prvu singl ploču na kojoj su se našle i numere „Rodnom kraju, rodnom zavičaju“ i „Graničar“. U tekućoj godini, popularna diskografska kuća „Jugoton“ je izdala njegovu ploču sa numerama „Dugo te, dugo, očekujem“ i „Ti si meni sve što imam“ što mu je otvorilo vrata festivala na Ilidži.

Nakon što mu je popularnost narasla, odlučio se na nove diskografske pohode pa je tako 1982. izdao singl ploču sa pesmama “Još te sanjam” i “Sevdalija” što je opet izveo na festivalu na Ilidži. 

Kada mu je nekoliko godina ranije obećao da će ga odvesti u Sarajevo, Safet Isović nije ni pomišljao da odustane od svoje namere pa je tako mladog Rizu pozvao da ga prati na koncertima koje je Safet imao širom države i regiona.

Prvu ploču objavio je 1984. godine gde su se našle obrade mnogih sevdalinki na kojoj mu je pratnja bio orkestar Radomira Vranovca. 

Kako je krenuo punom parom, tako je naredne godine snimio ploču “Zašto te dugo nema” na kojoj su se našle i numere “Podstanar”, “Bez tebe mi je prazan dom”, “Crna ženo”…

1987. godine dolazi do ploče “Sad mi trebaš/Otvori karte ciganko” koja je bila objavljena za izdvačku kuću “Sarajevo disk”, da bi godinu dana kasnije objavio kasetu Sandžački biseri na kome su se našle pesme iz Rizinog rodnog kraja.

Nakon par godina aktivnih nastupa, dolazi do novog diskografskog izdanja pod etiketom diskografske kuće „Diskoton“ – „Samo sam jednom volio“. Pored naslovne numere, u narodu su zaživele i pesme: „Ostavljaš me samoga“, „Moj jarane“ „Čudna žena“, „Kapetan potonulog broda“, , „Crna ženo“ i druge.

DEVEDESETE

Tokom devedesetih godina diskografska aktivnost mu se dosta smanjila jer je došlo do ratnih dešavanja koja su loše uticala na klimu u društvu tadašnje Jugoslavije koja se ubrzo i raspala. Riza je tokom rata nastupao za armiju BiH pevajući rodoljubive pesme.

1994. godine dolazi do ploče “Sandžački biseri 2” na kojoj su se našle pesme “Tamna noć”, “Kiša bi pala”, “Čudna jada od Mostara grada”… itd.

Dve godine kasnije objavljuje kasetu “Eh, da je meni” uz pratnju orkestra Zlaje Sjerića, da bi naredne 1997. i 1998. godine objavio kompilacije “Crna ženo prokleta bila” i “Želim topli dom”.

DVEHILJADITE

Tokom niza godina nije stao sa aktivnim nastupima, pa je došlo do kraće diskografske pauze koja je bila prekinuta 2002. godine albumom “Bolujem ja”, da bi dve godine kasnije objavio dva albuma: “Gdje si ti”, a drugi album je bio treći deo “Sandžačkih bisera”, treći po redu.

Tri godine kasnije se odlučio na isti potez, pa je svoje fanove obradovao sa dva nova albuma:”Sandžački biseri 4″ i “Sevdalinke 1”, gde su se našle pesme “Sred Novog Pazara”, “Ruse kose imaš ti”, kao i “Moj behare”, “Staza stara”, “Došla Drina”.

2009. godine dolazi do albuma “Loše karte”, a kao najveći hitovi se izdvajaju “Ana”, “Crna ženo”, “Ne idi”…

da bi nakon ovog izdanja usledila diskografska pauza sve do 2017. kada je u izdanju produkcijske kuće “Hayat” izašao CD “Hitovi 1” sa Rizinim najpoznatijim pesmama.

PORODICA

Za razliku od mnogih njegovih kolega koji se nakon što postanu poznati odaju mnogim porocima, Riza je porodičan čovek. Dugi niz godina je u braku sa ženom Ismetom, sa kojom ima i dvoje dece, ćerku Rijanu i sina Rijana. 

PRIVATNOST

Rizo nije neko ko je prisutan u medijima, kao ni u žutoj štampi, a i razumljivo je zašto se odlučio na taj korak jer kad se pogleda pozamašna diskografija i broj nastupa koje je ostavio iza sebe, ovaj vid izloženosti javnosti je za ovakvu karijeru suvišan.

Rizo je par puta izlazio u javnost kako bi komentarisao određene pojave, a uputio je mnoge kritike na račun bosanskohercegovačke scene, da je reč o “prljavoj igri”. Takođe, oglašavao se i kada je reč o mnogim pevačima koji pevaju njegove pesme, a da za to ne daju nikakvu naknadu.

Sa estrade kao prijatelja posebno izdvaja Šerifa Konjevića, Harisa Džinovića, a bio je dobar i sa pokojnim Šabanom Šaulićem.

Rizo danas živi i radi u Sarajevu, sa svojom porodicom, ali sa ponosom ističe i svoje sandžačko poreklo, a koliko je vezan za rodni kraj, govori i činjenica da mu je posvetio i četiri albuma i svaki put kad nastupa u Novom Pazaru, odaziv publike bude ogroman.

Leave a Reply